Szabadon a Szinvaparkban – Tötyi története

Megosztás

Egy miskolci Facebook-csoportban bukkant fel egy kép, amelyen egy szabadon ácsorgó papagáj látható a Szinvapark emeletének a korlátján. Arról, hogy miért kapott ekkora bizalmat a díszmadár, Nemes Istvánt a Kék Lagúna Díszállatkereskedés dolgozóját kérdeztük.

A képen látható tollas állatot Tötyinek hívják és két társával él a kereskedésben. A jákópapagáj körülbelül 13 éves és már négyhónapos kora óta él a Szinvaparkban. Ennek köszöhető, hogy nem repül el az üzlet mellől, ugyanis azt tekinti az otthonának. A nevét onnan kapta, hogy fiókaként ügyetlenül, totyogva közlekedett. A mellette lévő kalitkában lakik a társának szánt Hudini és egy fehérbóbitás kakadu, aki a Lulu névre hallgat.

Tötyi(B), Lulu a fehérbóbitás kakadu és Hudini egymás mellett élnek.

A három madarat felváltva szokták kiengedni majdnem minden nap. Nemes István elárulta, hogy nem szívlelik egymást, így egyszerre nem lehetnek szabadon. Azt is megtudtuk, hogy azok a papagájok, akik fiatal kortól emberi kéz által vannak nevelve, a gazdájukat tekintik társnak, emiatt gyakran nem jönnek ki jól a többi madárral.

Hiába szeretné valaki megvásárolni valamelyikőjüket, sajnos ezt nem teheti meg, ugyanis a papagájok rendkívül rosszul viselik a gazda- és környezetváltozást. Ilyenkor gyakran depressziósak lesznek és akár a saját tollaikat is kitépik.

A képen a 13 éves jákópapagáj, Tötyi és gazdája, Nemes István látható a Kék Lagúna Díszállatkereskedés előtt

Tötyi és a társai eddig minden látogatónak tetszettek és soha nem bántottak senkit. Persze a provokálást nem szeretik, így ez nem is ajánlatos. A bolt forgalmát nem befolyásolja az hogyha szabadon vannak, ez pusztán az állatok érdekét szolgálja. Eleinte furcsának találták a látogatók, hogy nem repülnek el.

Mivel régóta kint vannak a madarak a vendégek többsége teljesen hozzászokott a jelenlétükhöz. Van olyan ember, aki gyerekkora óta a Szinvaparkban vásárol és mondhatni Tötyivel együtt nőtt fel.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek